O czym powinien wiedzieć każdy fanatyk wina – lista informacji
Wino to trunek, który cieszy się bardzo dużą popularnością. Sięgają po niego zarówno mężczyźni jak i kobiety. Coraz więcej osób stara się wgłębić w tą tajemną wiedzę po to, by zadowolić swoich gości w sposób maksymalny. Ta potrzeba wynika także z chęci poznania najskrytszych sekretów oraz stale zmieniających się trendów. Najwięksi smakosze wina znają już techniki oraz najważniejsze zasady. Jeśli chcesz do nich dołączyć, zapraszamy do poniższej lektury:
- Wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze po to, by smakowało wyjątkowo dobrze. Dlatego też ważny jest sposób jego podawania.
Każdy wie, że pije się je z odpowiednich kieliszków. Inne służą do białego, inne do czerwonego. Wszystko rozchodzi się o grubość i wielkość szkła. Podając wino powinniśmy pamiętać, aby nie nalewać go zbyt dużo. Podstawowa rada to nalewanie zaledwie do 1/3 pojemności kieliszka. Nie jest to wymyślone bez powodu. Chodzi o to, że taka ilość utrzyma swoją prawidłową temperaturę.
W razie potrzeby lepiej jest dolewać, aniżeli smakować trunku w niedostatecznych jego właściwościach. Otwartą butelkę należy przechowywać w przycienionym, chłodnym miejscu. Musujące wina z kolei dobrze jest trzymać w pojemniku z kostkami lodu;
- Dla tych, którzy zastanawiają się jak poprawnie trzymać kieliszek wina istnieje jedna niezawodna rada – nigdy za główną część kieliszka w której znajduje się płyn, a za nóżkę. Dzięki temu wino nie będzie narażone na wpływ ciepła od dłoni i zwyczajnie posmakuje lepiej. Dla prawdziwych smakoszy ma to jeszcze jedno, duże znaczenie. Dzięki takiemu ułożeniu dłoni prościej będzie ocenić jego prawdziwą barwę, konsystencję;
- Aby ocenić wino, trzeba użyć trzech rzeczy: oka, ust oraz nosa. Pierwszy sposób silnie wiąże się ze sposobem trzymania kieliszka i został opisany powyżej.
Usta z kolei pozwalają na konkretne wyczucie smaku. Powinno nabierać się zaledwie malutki łyk i pozostawić na języku trunek przez kilka sekund. To pozwoli ocenić, czy wino jest ciężkie, lekkie, jakie wrażenia smakowe mu towarzyszą. Jeśli chodzi o nos – chodzi tu o pierwsze skojarzenia aromatu. Wszystko rozchodzi się o delikatne zamieszanie wina w kieliszku po to, by uwolniło ono swoje najskrytsze sekrety zapachów;
- Kupując wino najważniejsze jest czytanie etykiet i uczenie się ich. To właśnie tam znajdziemy cenne źródło informacji o jego pochodzeniu, roku produkcji, użytych owoców do wytworzenia, ale nie tylko. Bardzo ważne są także sprecyzowane formy podania, temperatury, a czasem inne sugestie.
.