Odpowiednia temperatura wina

Odpowiednia temperatura wina

Często ludziom wydaje się, że wino jest takim alkoholem, który jest niewymagający. Czyli wystarczy znaleźć to, które najbardziej nam odpowiada, a następnie otworzyć, wlać do kieliszka i już możemy się nim delektować. No niby możemy, ale wcale nie oznacza to, że będziemy mogli z niego wyciągnąć ten najlepszy smak i te ukryte w nim nuty zapachowe. To oznacza, że zanim zaczniemy delektować się jakimś winem, na początek powinniśmy o nim poszukać informacji, tak aby wiedzieć, w jaki sposób je podawać, tak aby móc z niego wyciągnąć to co najlepsze.

Schłodzone czy nie?

Są takie wina, które powinny być schłodzone. Sprawa dotyczy głównie win białych i różowych, które uważane są za wina lekkie i orzeźwiające, a więc idealnie nadadzą się do spożywania w upalne dni, kiedy to będziemy chcieli się trochę schłodzić. Dodatkowo warto tutaj powiedzieć, że takie wina wystarczy włożyć na chwilę do lodówki, a po podaniu powinniśmy uważać, żeby trzymać kieliszek za nóżkę. Jeśli będziemy trzymać go wyżej, to nieświadomie możemy ogrzewać wino ciepłem naszych dłoni, a tego z pewnością wolelibyśmy uniknąć.

Dodatkowo jeszcze warto powiedzieć, że takie wina po rozlaniu możemy schować do lodówki, albo możemy je włożyć do specjalnego wiaderka z lodem, dzięki któremu także będą utrzymywały odpowiednią temperaturę, do czasu aż ponownie będziemy chcieli je rozlać do kieliszków.

Czasami trzeba ogrzać

Niektóre wina, zwłaszcza czerwone i wytrawne, najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, albo delikatnie podgrzane. W celu uzyskania tego drugiego efektu powinniśmy je delikatnie ogrzewać w dłoniach trzymając kieliszek wyżej. A jeśli będziemy mieli ochotę na gorące wino, aby rozgrzać się w zimowe wieczory, to powinniśmy zrobić sobie grzańca.

Wówczas nie tylko będziemy musieli sięgnąć po wino czerwone i wytrawne, bo ono najlepiej nadaje się do takiego podgrzania, ale także warto zaopatrzyć się w goździki, skórki pomarańczy czy specjalne przyprawy, dzięki którym będziemy mogli przygotować ten rozgrzewający i jednocześnie niezwykle aromatyczny napój. Warto poczytać jakie wina powinniśmy schładzać, jakie ogrzewać, a jakie podawać w pokojowej temperaturze. Tylko wówczas będziemy mieli pewność, że uda nam się z tego trunku wydobyć te najwspanialsze smaki. Możemy posiłkować się specjalnymi stronami poświęconymi winom, ale możemy także o poradę zapytać sprzedawcę, czy poszukać odpowiednich informacji na etykiecie od butelki.